Ndalimi i rrezeve të dritës. Shkencëtarët zbulojnë metodën që ngadalëson me 20 vite dritën [FOTO]

Feb 07, 2018

Rrezet e dritës udhëtojnë me 300,000 kilometer në 1 sekondë, duke i bërë të vështira për t'u manipuluar .
Megjithatë një ekip studiuesish nga Instituti i Teknologjisë në Izraelit dhe Instituti i Brazilit besojnë se kanë gjetur një mënyrë se si të ndalojnë rrezet e dritës.
Shkencëtarët shpjegojnë se dy valë të lehta drite duhet të sintonizohen me njëra tjetrën për të arritur një 'pikë të jashtë zakonshme' që ndryshe quhet pika ku dy valët e dritës bashkohen që të prodhojnë dritë.
Ata deklarojnë se nëse krijojnë një pajisje si tub me përbërje ultracold të natriumit mund të ndalojnë që këto dy valët e dritës të bashkohen me njëra tjetrën. 
Sipas tyre nëse kjo metodë rezulton e suksesshme mendohet se përhapja e dritës do të ngadalësohet me 20 vite.
Ekipi besojnë se kjo metodë do jetë e aplikueshme dhe për ndalimin e valëve të zërit.
Shkencëtarët shprehen se nëse ky projekt rezulton i suksesshme do sjell një projektim më të avancuar të pajisjeve që prodhojnë dritë dhe një hap të ri drejtë telekomunikacionit.

 

48EF937A00000578-0-image-m-24_1517952889988.jpg